Har du prøvet at give en kollega feedback på en måde som slet ikke gav det resultat du ønskede?
Eller har du selv prøvet at få feedback fra en kollega som påvirkede din selvtillid og arbejdsglæde - negativt?
Så har du sikkert erfaring med nogle af de feedbackfælder som vi alt for nemt kan falde i, og som gør at kollegafeedback giver ondt i maven hos alt for mange.
I min bog om Kollegafeedback ( september 2024 på forlaget ContentPublishing), fortæller jeg om syv typiske feedbackfælder som vi helst skal undgå hvis feedbacken skal bidrage til et bedre samarbejde og en bedre måde at løse arbejdsopgaverne på. Og det skal feedback altid gøre, for at være meningsfuld. I denne artikel kan du læse om tre af de syv fælder.
Feedbackfælde 1: Den forkerte situation.
Du kan godt have en velformuleret og konstruktiv feedback med potentiale til at bidrage positivt, som du får afleveret på det helt forkerte tidspunkt. Eller i en helt forkert situation. Det er synd og skam og det er også spild af god feedback. I den situation, du vælger at give feedback i, skal din kollega have mulighed for at lytte til din feedback og bruge den til noget nyttigt.
Derfor skal du vælge en situation, hvor der er ro og båndbredde hos modtageren til at gøre netop det. Lyt og mærk lige hvordan din kollega har det, før du afleverer din feedback, uanset hvor meget den brænder på din tunge. Er hun for stresset eller har en dag hvor intet lykkes for hende, vil feedbacken ikke gavne hende. Og det skal den - altid.
Giv aldrig din kollega en korrigerende feedback foran andre. Din modtager vil instinktivt opleve feedbacken som en trussel og bruge sin energi på ikke at tabe ansigt. Den energi, hun skulle have brugt på at lytte, reflektere og spørge ind, bliver i stedet brugt på at beskytte sig selv. Er feedbacken rettet mod en enkelt person med det formål at korrigere hendes adfærd, bør den gives på tomandshånd.
Hvis du har en kollega, hvor situationen "aldrig er den rigtige", og feedbacken er vigtigt, kan du selvfølgelig være nødt til at give hende feedback på det tidspunkt der nu engang er muligt. Men spørg gerne først: "Jeg har en feedback til dig, som jeg meget gerne vil give. Helst på et tidspunkt som passer dig godt, men inden for længe. Det er nemlig vigtigt for mig. Hvornår vil være et godt tidspunkt?" I det hele taget er det god stil at bede om lov til at give sin kollega feedback, for feedback skal gives for kollegaens, og for samarbejdets skyld, ikke for din skyld. Det overholder vi desværre ikke altid.
Feedbackfælde 2: du giver feedback for din egen skyld.
Ego feedback er desværre ret almindeligt. Jeg giver feedback til min kollega fordi JEG har brug for at få sagt noget, eller fordi JEG lige fik lyst til at kommentere på noget. Uden tanke for om det gavner kollegaen, samarbejdet eller de opgaver vi løser sammen.
Typisk giver vi ego feedback for at få luft. Vi har måske skrevet lidt op i den indre sorte bog om ting som irriterer os at hun gør, og nu er bogen fuld og vi er frustrerede. "Nu er jeg altså nødt til at give dig noget feedback" kan være en sætning som indikerer at egoet er på spil.
Illustration: Christina Hemmingsen - fra bogen "Kollegafeedback, Sig det så det virker"
Du er IKKE nødt til at give en kollega feedback. Ingen har sat dig en pistol for panden og truer med at skyde dig, hvis ikke du giver en kritisk feedback på stedet. ”Nødt til” dækker nærmere over, at du har en stærk trang til at sige noget kritisk til din kollega, og at du ikke kan styre den trang.
Du kan godt ”være nødt til” at tale med din kollega om noget vigtigt omkring jeres samarbejde eller jeres opgaver. Men hvis det skal være feedback, skal situationen være passende, og der skal være fokus på modtageren. Hvad din kollega har brug for at få at vide, kan være noget helt andet end det, du lige nu har lyst til at sige.
Du kan også komme til at ”give feedback” for selv at føle dig klog, dygtig og kompetent. Eller fordi du gerne vil have ret overfor din kollega. Vær ærlig overfor dig selv, og mærk, hvor din intention kommer fra. Lad være med at kalde det feedback, hvis det ikke er for din kollegas eller arbejdets skyld.
Feedbackfælde 3: Du giver feedback på for meget.
En tredje typisk fælde er at give alt for meget. Vi kommer let til at gøre det, både når vi vil anerkende og værdsætte en kollega, og når vi vil korrigere og ønsker os noget andet end det vi får. Men den kollega, som modtager din feedback, kan ikke rumme ret meget ad gangen.
Det er jo hendes opgaver, adfærd og praksis, det handler om. Det er hende, der skal reflektere, overveje, sætte i sammenhæng og forstå. Hun skal også håndtere de følelser, som opstår, når hun får feedback. Hendes hjerne arbejder på højtryk, og derfor er den bedste hjælp, du kan give hende, at gøre feedbacken kort og præcis. Én ting ad gangen.
Så lad være at give feedback på for mange ting på en gang. Vælg det vigtigste ud. Vær kort og præcis, og pas på at d u ikke drukner dit budskab i ord og forklaringer. Hold en pause i talestrømmen og giv tid til at modtageren kan spørge ind eller selv bede om mere.
Det kræver at du overvejer din feedback inden du giver den.
Hvad præcist er det du gerne vil sige?
Hvordan ønsker du at din kollega reagerer?
Hvad håber du på efterfølgende sker?
Hvordan skal du sige det, så dit budskab er tydeligt og letforståeligt?
Feedback kan være lidt af en kunst både at give og at modtage, men feedback er også det som får os til at vokse, udvikle os fagligt og det som skaber tryghed i samarbejdet. Du kan læse mere om Feedback og få masser af tips og konkrete metoder i min bog "Kollegafeedback - få det sagt så det virker". Køb bogen hos forlaget her: https://contentpub.eu/produkt/kollegafeedback/
Comments